به گزارش قدس آنلاین، بعد از تصویب قانون جدید چک در سال ۱۳۹۷، به دلیل فراهم نبودن برخی از زیرساختها، ثبت و تأیید اطلاعات چک در سامانه صیاد بانک مرکزی از ابتدای سال ۱۴۰۰ الزامی شد به طوری که طبق تبصره ۱ ماده ۲۱ مکرر قانون جدید چک، اگر این مهم توسط صادرکنندگان صورت نگیرد، گیرندگان چک نمیتوانند مبلغ چک را از بانکها وصول کنند. از این رو بانکها باید ضمن آموزش و اطلاع رسانی به مردم، دسترسی به سامانه صیاد را نیز تسهیل کنند.
کاهش چکهای برگشتی با اجرای قانون اصلاح صدور چک
حجت الله فرزانی، کارشناس بانکی، در رابطه با روند اجرای قانون جدید چک میگوید: قانون جدید چک پس از تصویب در آذرماه ۱۳۹۷، دو سال مهلت اجرایی داشت که با توجه به این مسئله که صدور چک سامانه محور شده بود، بانک مرکزی توانست سال ۱۳۹۹ آن را اجرایی کند؛ اما لزوم فرهنگسازی و آمادهسازی افکار عمومی موجب شد پیادهسازی این طرح از ابتدای امسال انجام شود.
وی در رابطه با تاثیرات اجرای قانون جدید چک، بیان کرد: در ابتدا اجرای این طرح با مقاومت رو به رو شد؛ اما با گذشت زمان تبعات اجرای این طرح از جمله کاهش چکهای برگشتی، موفقیتآمیز بودن قانون اصلاح صدور چک را روشن کرد.
این کارشناس بانکی اضافه کرد: در چارچوب این طرح و به موجب قانون، اشخاص میتوانند استعلام فردی را که از او چک دریافت میکنند را داشته باشند که چنانچه این فرد چک برگشتی داشته است، چک را دریافت نکنند.
ضرورت تسهیل دسترسی به سامانه صیاد جهت ثبت و تأیید چک
با توجه به تاثیرات مثبت قانون جدید چک بر کاهش چکهای برگشتی، لازم است که بانکها در راستای تسهیل کار با چکهای جدید، برخی امکانات را ارائه دهند.
هر چند در حال حاضر امکان ثبت و تأیید اطلاعات چک در سامانه صیاد بانک مرکزی، توسط همه بانکها از طریق اپلیکیشنها و موبایل بانکها یا از طریق مراجعه حضوری به شعب بانکی فراهم است، اما از آنجایی که برخی از افراد بنا به هر دلیلی به گوشیهای هوشمند و اینترنت دسترسی ندارند یا مراجعه به بانک بعد از هر بار صدور چک نیز امری وقتگیر است، از این رو لازم است که بانک ها اقداماتی را اجرایی کنند تا همه افراد به خصوص کسانی که در مناطق محروم صاحب کسب و کاری هستند نیز بتوانند از چک در معاملات خود استفاده کنند.
از این رو اتصال خودپرداز، سیستم پیامکی و دستگاههای کارتخوان به سامانه صیاد بانک مرکزی جهت ثبت و تأیید اطلاعات چک مورد توجه کارشناسان، نمایندگان مجلس و مسئولان بانک مرکزی قرار گرفته است زیرا هم این دستگاهها در سطح کشور تا حد زیادی گستردهاند و هم اغلب مردم نحوه کار با این دستگاهها را میدانند.
زیرساختاتصال خودپرداز به سامانه صیاد توسط بانک مرکزی مهیا است
ابوالفضل ابوترابی، عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس در این رابطه میگوید: از آنجا که در حال حاضر چند بانک امکان ثبت و تأیید چک از طریق دستگاههای خودپرداز را فراهم کردهاند، به نظر میرسد زیرساختهای لازم جهت اتصال خودپرداز به سامانه صیاد توسط بانک مرکزی مهیا است و این بانکها هستند که باید هر چه سریعتر، دستگاههای خودپرداز خود را به سامانه صیاد وصل کنند.
وی ادامه داد: ایده اتصال دستگاه خودپرداز به سامانه صیاد، جهت حل مشکل ثبت و تأیید چک برای افرادی که در مناطق روستایی صاحب کسب و کاری هستند یا به هر دلیل به گوشی هوشمند دسترسی ندارند، تدارک دیده شده است، به همین خاطر خیلی مهم است که بانکهایی مثل بانک کشاورزی که در مناطق روستایی شعب زیادی دارد یا بانک ملی که بیشترین تعداد دستگاه خودپرداز را در سطح کشور دارد، این امکان را مهیا کرده و مشکل مردمی که صرفاً از طریق مراجعه حضوری به بانک نسبت به ثبت و دریافت چکهای جدید اقدام میکنند را حل کنند.
بانکها در اتصال خودپرداز به سامانه صیاد تسریع کنند
بنابراین گزارش با وجود اینکه قرار بود تا پایان دی ماه امسال همه بانکها امکان ثبت و تأیید اطلاعات چک را در سامانه صیاد از طریق خودپرداز فراهم کنند، اما هم اکنون این مهم توسط همه بانکها صورت نگرفته و تنها چند بانک این امکان را مهیا کردهاند.
افزایش راههای دسترسی به سامانه صیاد، چه از طریق خودپردازها، چه از طریق دستگاههای کارتخوان و یا از طریق سامانههای پیامکی امری است که موجب تسهیل روند صدور چک خواهد شد و همه بانکها باید در ارائه این خدمت به مردم تسریع کنند.
یادآور میشود؛ به موجب «قانون اصلاح قانون صدور چک» نحوه صدور، دریافت و انتقال چک تغییراتی داشته و افرادی که مبادلات خود را با چک انجام میدهند تکالیفی برعهده دارند؛ صادرکننده چک موظف به ثبت سیستمی مندرجات چک شامل «تاریخ سررسید»، «مبلغ» و «اطلاعات هویتی ذینفع» در سامانه صیاد میباشد و ذینفع چک نیز هنگام دریافت برگ چک از ثبت سیستمی چک به نفع خود اطمینان حاصل کرده و مندرجات چک را با اقلام اطلاعاتی ثبت شده در سامانه صیاد، مطابقت داده و در صورت تایید و صحت اطلاعات نسبت به تایید چک در سامانه صیاد اقدام میکند.
خاطرنشان میشود در صورت عدم ثبت سیستمی چک در سامانه صیاد و تایید آن توسط ذینفع، بانک امکان پرداخت وجه چک به ذینفع را نخواهد داشت.
منبع: فارس
نظر شما